Oświadczenie Kurii Metropolitalnej Wrocławskiej ws. odwołania ks. Jacka Międlara

xrk, Wrocław, 2016-02-15

W związku z informacjami dotyczącymi odwołania ks. Jacka Międlara z posługi we wrocławskiej parafii św. Anny na Oporowie Kuria Metropolitalna Wrocławska opublikowała oświadczenie. Informuje w nim, że decyzję o odwołaniu kapłana podjęły władze Zgromadzenia Księży Misjonarzy św. Wincentego a Paulo, do którego należy ks. Międlar.

Oświadczenie Kurii Metropolitalnej Wrocławskiej

W związku z informacją dotyczącą odwołania ks. Jacka Międlara CM z wrocławskiej parafii pw. św. Anny na Oporowie, informuję, że decyzję o odwołaniu podjęły władze Zgromadzenia Księży Misjonarzy św. Wincentego a Paulo, którego w/w kapłan jest członkiem, nie informując Kurii Metropolitalnej Wrocławskiej o powodach swojej decyzji.

Jedyną informacją, jaka dotarła do Kurii Metropolitalnej Wrocławskiej w tej sprawie jest informacja przedstawiciela Kurii Prowincjalnej Zgromadzenia Księży Misjonarzy św. Wincentego a Paulo o samym fakcie odwołania kapłana przez Zgromadzenie, którą przyjmujemy do wiadomości.

Ks. Rafał Kowalski
Rzecznik Archidiecezji Wrocławskiej