WPROWADŹCIE KARĘ ŚMIERCI

Komentarze (17)

kikokiko

7 lat, 6 miesięcy temu

Kara śmierci jest w nadzym świecie bardzo potrzebna, iż zbrodniaży którzy zabijają innych ludzi powinno się także zabijać.
"oko za oko, ząb za ząb"
Oczywiście jeśli wina jest w 100% udowodniona i jest popełniona z premedytacją, całkiem świadomie.

raklama wejdź na:
www.freewebs.com/kasakasa
nie pożałujesz :)

Odpowiedz

maryla

7 lat, 6 miesięcy temu

oko za oko itd. to forma ktora nijak nie pasuje do religii katolickiej.

Odpowiedz

M

6 lat, 10 miesięcy temu

Prawo Starego Testamentu już nas nie obowiązuje. Jezus powiedział, że teraz już nie "oko za oko, ząb za ząb", lecz "kto cię uderzy w prawy policzek, nadstaw mu lewy". Poza tym nawet zabójca jest stworzeniem Bożym i ma prawo, by żyć. Za niego też Chrystus umarł i jego też kocha. Każdy ma prawo do życia, bo każdy może się zmienić i nawrócić.

Odpowiedz

Monika

5 lat, 8 miesięcy temu

Kara śmierci- Absolutnie nie! Absurdem byłoby zabijać ludzi!... Ale jeśli jesteś za tym, to może będziesz dokonywać tego wyroku? Tylko Bóg nas moze sądzić!

Odpowiedz

gosia

5 lat, 8 miesięcy temu

argumentów przeciwko karze smierci są miliardy
zycie każdego człowieka jest argumentem przeciwko kaze śmierci
za karą śmierci nie przemawiają zadne argumenty
jestesmy tylko ludźmi i ludziom trzeba przebaczać puszczać w niepamięć wszystko nie popelnia przestępstwa - jakiegokolwiek ktos kto jest szczęsliwym człowiekiem , nie popełnie przestepstwa ktoś kto ma w zyciu jakiś cel
prewencja przede wszytskim kikokiko napisał(a):
>
> Kara śmierci jest w nadzym świecie bardzo potrzebna, iż
> zbrodniaży którzy zabijają innych ludzi powinno się także
> zabijać.
> "oko za oko, ząb za ząb"
> Oczywiście jeśli wina jest w 100% udowodniona i jest
> popełniona z premedytacją, całkiem świadomie.
>
> raklama wejdź na:
> www.freewebs.com/kasakasa
> nie pożałujesz :)

Odpowiedz

Kuba ze Szczecina

5 lat temu

"A gdyby ktoś bliźniego swego umyślnie zasadziwszy się podstępem zabił, i od ołtarza Mego weźmiesz go - i zabijesz!". (ks.Wyjścia, XXI, 14)

Odpowiedz

Asia

4 lata, 10 miesięcy temu

Nie sądzę, żeby kara śmierci była dobrym rozwiązaniem, ja bym wprowadziła w więzieniu przymus pracy. W Stanach więźniowie pracują - np. szyją świetne jeansy i jest to z pożytkiem dla wszystkich. Wiem, wiem, z pewnością ktoś napisze, że mówię tak bo nie znam tego z autopsji, być może tez macie swoje racje, niemniej będę obstawać przy swoim,więzienie i praca, praca, praca..

Odpowiedz

m-a

4 lata, 9 miesięcy temu

na swiecie było wiele przypadków kary śmierci,wyrok wykonano a potem... okazało się że człowiek stracony nie był winny zarzucanego mu czynu,a były dowody stu procentowe,ale po wykonaniu wyroku nagle okazało się,że już te dowody nie są takie mocne.
życia już się nie zwróci.Nie jestem za karą śmierci

Odpowiedz

HummingBird

4 lata, 8 miesięcy temu

zabijcie wszystkich Bóg rozpozna swoich

Odpowiedz

Łukasz

4 lata, 3 miesiące temu

Wprowadzenie kary smierci stawia czlowieka na miejscu agresora, czyli sam staje sie morderca. Czy wtedy jest to sprawiedliwosc? Jesli tak, to idac dalej tym tokiem myslenia ktos musialby wyznaczyc dla ciebie kare smierci bo zabiles czlowieka...i w ten oto sposob moglibysmy wytracic caly swiat!Kara smierci to naprawde jest absurd...

Odpowiedz

Paweł

4 lata, 1 miesiąc temu

Nie zgadzam się z Łukaszem
To myślenie jest absurdalne. Jeżeli zabijam muszę się liczyć z tym, że machina sprawiedliwości mnie straci. Ja odbieram w tym momencie sprawiedliwą zapłatę za mój czyn. Wykonanie wtedy na mnie kary śmierci jest szacunkiem dla mnie jako cżłowieka. Pokazuje że mój czyn miał wielką wartość (w tym przypadku skrajnie negatywną, ale jednak). Jak kładę głowę pod pociąg to nie wina maszynisty, że mi ją zetnie.
A argument że zdarzały się przypadki, że niewinna osoba ginęła - no cóż , to się zawsze będzie zdarzać tak samo jak będą odpadać guziki, ludzie będą ginąć na torach (a nikt nie zakazuje ruchu pociągów) będą zawalać się dachy itp.
Uważam że kara śmierci jest koniecznością. Zresztą cała cywilizacja oparta była zawsze na 3 filarach (papież, kat, król) wszystkie są dziś albo podważane albo w zaniku, i mamy efekty...

Odpowiedz

Jan

3 lata, 10 miesięcy temu

Czy jesteś pewien,że chciałbyś być skazany i stracony niewinnie???Ale skoro dla Ciebie życie ludzkie to odpadający guzik..

Odpowiedz

Kasia

4 lata temu

Czy kara śmierci coś zmieni? Czy przywróci komuś życie? Według mnie te osoby, które skazują ludzi na śmierć na nich również ciążyć będzie jarzmo grzechu i to nawet cięższy, ponieważ WCIELIł SIę W ROLę BOGA i odebrał komuś życie, być może był winny ale NIKT OPRUCZ BOGA NIE MA TEGO PRAWA!

Odpowiedz

roman

3 lata, 10 miesięcy temu

Życie jest wartością najważniejszą, bo przecież cała nauka Jezusa prowadzi nas do uzyskania zbawienia i życia wiecznego. Sam Chrystus Nasz Pan przyszedł właśnie po to aby dać nam Życie "Ja Jestem Życiem i Zmartwychwstaniem".
Dopóki człowiek żyje ma czas na nawrócenie.
Bóg prowadzi człowieka różnymi drogami i przemawia do serca na wiele sposobów. Oczywiście ludzie, którzy otrzymali od Boga władzę w tym przypadku prawo ustanowili przepisy, które określają wymiar kary za popełnione zbrodnie. My ludzie mamy żyć przede wszystkim zgodnie z prawem Bożym, ale również podporządkować się prawom "ludzkim" - oczywiście o ile nie są sprzeczne z Bożym. Sam Bóg koniecznie chce każdego człowieka uchronić przed śmiercią i dać życie wieczne, więc człowiek nie powinien wydawać wyroku śmierci na kogokolwiek. Należy wybaczać, zaufać Bogu i pamiętać o miłosierdziu, którego pragnie Jezus Chrystus.

"Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią" (Mt 5,7)

Odpowiedz

juki

3 lata, 8 miesięcy temu

Wykonanie kary śmierci ratuje życie tym, których nie zabije potencjalny morderca, bo się będzie bał, że jego to też może spotkać

Odpowiedz

Betsu

3 lata, 7 miesięcy temu

Potencjalny morderca nie boi sie kary smierci. Jesli juz sie czegos boi to pracy. Mordercy powinni dlugie lata ciezko pracowac i finansowo wspomagac rodzine ofiary.

Nigdzie na swiecie nie ma zwiazku miedzy kara smierci, a iloscia popelnianych przestepstw. Isnieje natomiast zwiazek miedzy iloscia przestepstw i ich wykrywalnoscia. Przestepca nie tyle boi sie ciezkosci kary ile jej nieuchronnosci.

Odpowiedz

mass

2 lata, 6 miesięcy temu

za morderstwo powinna byc kara smierci a nie zywic morderce sadzic za pieniadze podztników 24ooozł utrzymanie więznia i żywic go 25 lat to chore

Odpowiedz

Reklama

Powrót na górę strony