420 ton żywności dla 10 tys. ubogich w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej
04 lutego 2021 | 15:02 | km | Koszalin Ⓒ Ⓟ
W tym roku Caritas przekaże 420 ton żywności dla 10 tys. ubogich diecezjan. To o 45 ton więcej niż w roku ubiegłym.
Caritas diecezji zaprosiła chętnych do udziału w programie FEAD polegającym na ograniczaniu ubóstwa poprzez wsparcie żywnościowe w postaci artykułów spożywczych lub posiłków.Od stycznia do września 2021r. wśród zakwalifikowanych do programu zostanie rozdysponowanych 420 ton żywności (54 kg na osobę). Jak wylicza Kamil Saweczko z Caritas diecezji, to więcej niż w ubiegłym roku, kiedy przekazano 8 tys. beneficjentów ponad 37 ton produktów w ponad 22 tys. paczek.
W tym roku z pomocy skorzysta więcej, bo 10 tys. osób. Caritas planuje przygotować dla nich ok. 25 tys. paczek. Wyda je 20 placówek Caritas, m.in. w Koszalinie, Słupsku, Wałczu, Pile, Miastku, Czarnem, Kaliszu Pomorskim, Bobolicach, Drawsku Pomorskim, Darłowie, Sławnie, Jastrowiu. W niektórych przypadkach wolontariusze Caritas dostarczą je do domów.
Ponadto żywność trafi do beneficjentów w formie ciepłego posiłku w jadłodajni w Słupsku i Domu Miłosierdzia Bożego w Koszalinie.
– Po raz kolejny uczestniczymy w dystrybucji żywności współfinansowanym ze środków unijnych i to w większym wymiarze niż w latach ubiegłych. Z przykrością trzeba powiedzieć, że na terenie naszej diecezji wciąż pomocy potrzebuje duża grupa rodzin i osób samotnych o najniższych dochodach – mówi ks. Tomasz Roda, dyrektor Caritas diecezjalnej. – Program trwa i zapraszamy chętnych do przystąpienia do tego programu, a potem odbiór żywności w odpowiednich parafiach.
Żeby zakwalifikować się do programu, należy zgłosić się do właściwego Ośrodka Pomocy Społecznej. Mogą z niego skorzystać osoby, których dochód nie przekracza 1542,20 zł – w przypadku osoby mieszkającej samotnie oraz 1161,60 zł – w przypadku osoby żyjącej w rodzinnym gospodarstwie.
Program FEAD wspiera osoby doświadczające najgłębszych form ubóstwa, udzielając im pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków. Osoby potrzebujące otrzymują artykuły: warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, a także cukier i olej. Mogą też skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących m.in. przygotowywania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania, sprawnego zarządzania budżetem domowym, zapobiegania marnowaniu żywności w celu zwiększenia samodzielności i włączenia społecznego.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.