Wielka Środa, czyli Żurowa Środa na Śląsku
04 kwietnia 2012 | 14:06 | rs Ⓒ Ⓟ
Wielka Środa jest na Śląsku nazywana Żurową. To dzień, w którym kończy się przedświąteczne porządki oraz żegna się z potrawami jedzonymi w okresie Wielkiego Postu – żurem i śledziami.
– Dawniej w Wielką Środę odbywało się palenie wszelkich szmat i niepotrzebnych rzeczy – tłumaczy Małgorzata Kłych, etnolog z gliwickiego Muzeum. – Odbywało się to zawsze na granicy wsi, ten zwyczaj kończył przedświąteczne porządki – dodaje Kłych.
Wielka Środa jest nazywana na Śląsku Żurową. – W czasie Wielkiego Postu jadło się głównie postny żur i śledzie – tłumaczy etnolog. – Dlatego w Wielką Środę wylewało się żur i zakopywało zakwas oraz śledzie, żeby zakończyć czas postu – dodaje Małgorzata Kłych.
Do dziś mieszkańcy Śląska starają się zdążyć z porządkami przedświątecznymi do Wielkiej Środy, żeby Triduum Paschalne przeznaczyć na duchowe przygotowanie do Wielkiej Nocy.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.