Caritas Poznańska rozpoczęła sprzedaż rogali marcińskich
07 listopada 2010 | 19:05 | msz Ⓒ Ⓟ
Caritas Archidiecezji Poznańskiej rozpoczęła sprzedaż rogali marcińskich. Ich wypiek w okresie przypadających 11 listopada Święta Niepodległości i dnia św. Marcina należy do tradycji Wielkopolski. W tym roku zysk ze sprzedaży słodkiego specjału zostanie przeznaczony na przygotowanie wieczerzy wigilijnej dla ubogich i potrzebujących, którą Caritas zorganizuje na terenie Targów Poznańskich.
Zaangażowałyśmy się w tę akcję, bo chcemy w ten sposób wesprzeć inicjatywę Caritas Poznańskiej – mówi KAI Julia Suwalska, sprzedająca rogale w specjalnym namiocie Caritas przy kościele pw. Najświętszego Zbawiciela. Przyboczna drużynowa harcerek „Ster” z Poznania podkreśla, że jest zaskoczona liczbą osób, które chcą zakupić rogale rozprowadzane przez Caritas. – Choć do 11 listopada pozostało jeszcze kilka dni, to poznaniacy już dziś chętnie kupują słodki smakołyk. Największe zainteresowanie jest po Mszach św. – stwierdza Julia Suwalska.
Trzydzieści tys. sztuk rogali dla Caritas przygotowały cztery poznańskie cukiernie. Każdy rogal pakowany jest w do specjalnych torebek z napisem: „Tym rogalem wspierasz potrzebujących”.
Rogale Caritas będzie można także kupić w Barze „Caritas” oraz na stoiskach Caritas przy kościele pw. św. Marcina i kościele pw. Najświętszego Zbawiciela. W dniu 11 listopada dodatkowo rogale będzie można nabyć w specjalnym namiocie Caritas na placu przed Zamkiem.
W akcję włączyło się również ponad 30 parafii archidiecezji poznańskiej. Rogale będzie rozprowadzać młodzież po każdej Mszy św.
Rogale marcińskie wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, wypełnionego nadzieniem z białego maku, miodu, masła i bakalii. Kształtem przypominają podkowę, którą według legendy zagubił koń biskupa Marcina, gdy ten przejeżdżał przez Poznań. W 2008 r. Komisja Wspólnoty Europejskiej wpisała rogale marcińskie do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.
Tradycja wypieku rogali nadziewanych makiem i bakaliami narodziła się pod koniec XIX wieku, w 1891 r. Ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pw. św. Marcina ks. Jan Lewicki podczas kazania zaapelował do wiernych, by wzorem swego patrona zrobili coś dobrego dla ubogich. Poruszony słowami proboszcza poznański cukiernik Józef Melzer postanowił odpowiedzieć na apel kapłana. Wypiekł rogale, które bogatsi kupowali, a biedni mieszkańcy otrzymywali za darmo. Z czasem smakołyk ten stał się tradycyjnym wypiekiem na Święto Niepodległości.
Caritas Archidiecezji Poznańskiej sprzedaje rogale od 2007 r.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.