Kraków: statuetka św. Jacka główną nagrodą podczas święta miłośników pierogów (zapowiedź)
12 sierpnia 2010 | 18:21 | led Ⓒ Ⓟ
VIII Festiwal Pierogów w Krakowie rozpocznie się 13 sierpnia na Małym Rynku. Główną nagrodą w konkursie na Krakowskiego Mistrza Pierogów jest statuetka św. Jacka z Pierogami. W trakcie festiwalu ks. infułat Bronisław Fidelus, proboszcz Bazyliki Mariackiej odprawi Msze św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich oraz poświęci przyniesione przez nich zioła.
VIII Festiwal Pierogów w Krakowie rusza w piątek, 13 sierpnia na Małym Rynku i potrwa do niedzieli 15 sierpnia. Ideą Festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych. Spotkanie ma promować walory kuchni staropolskiej wśród odwiedzających Kraków turystów z Polski i zagranicy.
W tegorocznej edycji Festiwalu weźmie udział 13 restauracji. Będą one walczyć o dwie przechodnie nagrody, otrzymywane na rok: statuetkę św. Jacka z Pierogami (nagrodę jury) i statuetkę Kazimierza Wielkiego (nagrodę publiczności). Smak pierogów będzie mógł ocenić każdy, kto w tym dniu odwiedzi Mały Rynek i po degustacji wypełni kupon konkursowy.
Ostatni dzień Festiwalu – niedziela 15 sierpnia, rozpocznie się Mszą św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich, którą odprawi ks. infułat Bronisław Fidelus w Bazylice Mariackiej o godz. 11.00. Po niej proboszcz Bazyliki poświęci na Małym Rynku zioła. O godz. 12.15 zostaną ogłoszone wyniki oraz wręczone nagrody za najbardziej smakowite pierogi. Degustacji towarzyszyć będą liczne atrakcje oraz koncerty.
Patronem Festiwalu Pierogów w Krakowie jest św. Jacek. Jedna ze znanych legend o pierwszym polskim dominikaninie mówi o cudzie podniesienia zbóż zniszczonych gradobiciem, do którego nawiązuje istniejący do dziś zwyczaj święcenia kłosów 17 sierpnia, w dzień św. Jacka. Legenda mówi, że udał się on do podkrakowskiej wsi, by wygłosić kazanie, wówczas na miejscu zastał wieś pogrążoną w rozpaczy, ponieważ gradobicie zniszczyło wszystkie plony. Widząc smutek mieszkańców wsi i grożący im głód, św. Jacek całą noc modlił się, a rano okazało się, że zboża są podniesione, a kłosy pełne.
Inna legenda głosi, że Jacek po najazdach Mongołów karmił ubogich pierogami własnego wyrobu. Dlatego przylgnął do niego przydomek ”święty Jacek z pierogami”.
Natomiast w sobotę (14 sierpnia) najsmaczniejsze pierogi wytypują powołani przez organizatorów jurorzy. W ubiegłym roku uznanie jury zyskały pierogi huculskie, przygotowane przez „Królestwo Pierożka” – z nadzieniem z mięsa wołowego i wieprzowego, kapusty kiszonej, ziemniaków i cebuli. Natomiast publiczność nagrodziła pierogi restauracji „Any Time” – z bananami, twarożkiem, wanilią i rumem.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.