Radom: uratowano bernardyński piekarnik
30 listopada 2004 | 17:11 | rm //mr Ⓒ Ⓟ
Zakończyły się prace remontowo-konserwatorskie przy szesnastowiecznym piekarniku, który wchodzi w skład zespołu klasztornego ojców bernardynów w Radomiu. Jest to jedyny tego typu obiekt w Polsce i jeden z dwóch w Europie.
W trakcie półrocznych prac wypiaskowano cegły, usunięto betonowe przemurowywania, uzupełniono ubytki w ścianach oraz odsłonięto okiennice, które w XIX wieku zostały zamurowane. Łączny koszt prac wyniósł ponad 100 tysięcy złotych.
– Postanowiliśmy rozpocząć prace nie mając praktycznie żadnych środków na ten cel, ponieważ wymagał tego zły stan techniczny piekarnika – powiedziała konserwator zabytków Katarzyna Jabłońska-Brzuszek. Równocześnie z pracami przy piekarniku przeprowadzono konserwację zabytkowej drogi krzyżowej, która znajduje się w murze wokół klasztoru.
Późnogotycki piekarnik jest jedynym tego typu obiektem w Polsce. Jest to mały budynek gospodarczy, przylegający do klasztoru od strony ogrodu, z dużym kominem, wysokim dachem i fasadą gotycką. Służył jako zaplecze gospodarcze, w którym wyrabiano wosk i warzono piwo.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.