Franciszek zjadł obiad w seminarium w Carpi
02 kwietnia 2017 | 18:45 | Carpi / sal (KAI Rzym) / wer Ⓒ Ⓟ
Fot. pixabay.com
Zaledwie pół godziny trwał obiad, jakiem podjęto papieża Franciszka w seminarium diecezjalnym w Carpi we Włoszech. Przygotowali go uczniowie miejscowej szkoły kucharskiej.
Po tortellini w rosole podano pieczeń schabową z pieczonymi ziemniakami, a na deser typowe lokalne ciasteczka „tortelli al savor”. Musiały on bardzo smakować Franciszkowi, skoro zjadł aż trzy sztuki, jak ujawnili współbiesiadnicy.
Do obiadu zaserwowano najbardziej znane wino z tej części Włoch „Lambrusco” w wersji musującej w kolorze różowym. Wyprodukowano go pięćset butelek z okazji niedawnego zakończenia odbudowy katedry w Carpi, uszkodzonej przez trzęsienie ziemi w 2012 roku. Wino zostanie zaprezentowane tej jesieni na największych targach Vinitaly w Weronie.
Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.