By być wiernym zamysłowi Stwórcy – Pielgrzymka Rolników Ekologicznych
25 listopada 2023 | 20:17 | BP @JasnaGóraNews | Jasna Góra Ⓒ Ⓟ
By być wiernym zamysłowi Stwórcy – na Jasnej Górze odbyła się Pielgrzymka Rolników Ekologicznych. Gospodarze dziękowali Matce Bożej za tegoroczne plony.
Pracujemy z troską o zasoby naturalne ziemi, by służyć zdrowiu ludzi – mówili przedstawiciele biodynamicznych gospodarstw i przedsiębiorstw przetwórczych. Sprzeciwiają się wszelkim modyfikacjom i ingerencjom w naturę. Promują zdrową, pełnowartościową żywność, którą jak podkreślają, zrodziła ziemia „bez sztucznych dodatków współczesnego świata”.
Mszy św. przewodniczył bp Andrzej Przybylski z Częstochowy. W homilii zachęcał, by dbać, aby „nasza gleba serca” była czysta, bez zanieczyszczeń, odpowiednio przygotowana, bo wtedy słowo Boże, które jest nieustannie siane, ma szansę wzrosnąć i wydać owoc. Prosił, by zadawać sobie pytanie „jaką jestem ziemią dla Boga”.
– Od tego jak uprawiamy swoje życie, takie też będą jego owoce – mówił kaznodzieja. Przypomniał również, że z jednej strony Bóg zaprosił człowieka do uczestnictwa w jego stwórczym działaniu także przez rolniczą i ogrodniczą uprawę ziemi, więc grzechem byłoby nie uprawiać ziemi, ale z drugiej strony grzechem jest też zła uprawa, „trucie ziemi tylko dla większego i szybkiego zysku”.
Anna Bednarek reprezentująca Ruch Ekologiczny Świętego Franciszka z Asyżu i Beskidzkie Stowarzyszenie Produkcji Ekologicznej i Turystyki zwróciła uwagę, że nadzieja napawa fakt, że na południu obserwuje się odbudowywanie małych gospodarstw rodzinnych, głownie pasterskich.
– Ta pielgrzymka jest spotkaniem ludzi, którzy kochają ziemię i wiedzą, że chleb jest owocem ziemi i pracy rąk ludzkich – mówiła Bednarek, która prowadzi tez gospodarstwo rolne w Jeleśni w Beskidzie Żywieckim. Jest wnuczką bacy, a sama obecnie zajmuje się tym, co jej babcia, czyli uprawa ziół. – Staramy się tez o edukacje dzieci i młodzieży, aby kochały ziemię, bo to jest nasza żywicielka, nasz wspólny dom – mówiła rolniczka.
Rolnictwo ekologiczne stanowi obecnie jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa na świecie, w tym w szczególności w Unii Europejskiej. Podstawą produkcji ekologicznej, zarówno roślinnej jak i zwierzęcej, powinno być zachowanie jak najwyższego stopnia różnorodności biologicznej, dobrostanu zwierząt oraz wykorzystywanie jedynie naturalnych metod produkcji. Przedsiębiorcy wytwarzający i wprowadzający do obrotu produkty ekologiczne podlegają obowiązkowej certyfikacji i systemowi kontroli produkcji. Certyfikat zgodności wydawany jest przez upoważnioną jednostkę na okres 12 miesięcy. Jednostka taka przeprowadza kontrole, wydaje i cofa certyfikaty zgodności. W Polsce organem upoważniającym jednostki certyfikujące do przeprowadzenia kontroli oraz wydawania certyfikatów zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast nadzór nad jednostkami certyfikującymi oraz nad produkcją ekologiczną prowadzi Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Zgodnie z unijną strategią „Od pola do stołu”, do 2030 roku powierzchnia upraw ekologicznych w Unii Europejskiej powinna stanowić co najmniej 30% powierzchni gruntów rolnych. Krajowy Plan Strategiczny Polski wynosi 7% . W 2021 r. udział gruntów upraw ekologicznych stanowił w Polsce 5%, w 2020 r. wynosił 3,5%. Liczba gospodarstw ekologicznych liczy ok. 20 tys.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.