„Benedyktynka” na Liście Produktów Tradycyjnych
28 października 2009 | 11:56 | zas / ju. Ⓒ Ⓟ
„Benedyktynka” – likier produkowany z 21 ziół i korzeni przez ojców benedyktynów w klasztorze w wielkopolskim Lubiniu – został wpisany w październiku na Listę Produktów Tradycyjnych.
Oznacza to, że klasztorny trunek można znaleźć na sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa ogólnopolskiej liście z produktami tradycyjnymi. Zapis ten gwarantuje, że dany towar wytwarzany jest według starych receptur i posiada długą tradycję.
„To wyborna rzecz, którą warto mieć i warto prezentować w gronie najbliższych i przyjaciół przy wytwornym obiedzie, czy kolacji. Ma on także działania lecznicze” – powiedział KAI o wytwarzanym przez mnichów trunku ojciec Patryk Ostrzyżek z lubińskiego klasztoru.
Likier sprzedawany jest w dwóch wersjach. Pierwsza, pod nazwą „Benedyktynka od siedmiu boleści”, zawiera 32 proc. alkoholu i charakteryzuje się łagodną słodyczą z lekkim posmakiem goryczy. Druga – o nazwie „Benedyktynka” i zawartości 40 proc. alkoholu ma półwytrawny smak.
Lubińscy mnisi zaczęli produkować „Benedyktynkę” już w XVI wieku, zaś kilka lat temu – po długiej przerwie – powrócili do jej wytwarzania. Likier można kupić w kilkudziesięciu miastach w całej Polsce – m.in. w sieci „Sklepów Benedyktyńskich”.
Założony około 1070 roku przez króla Bolesława Śmiałego w klasztor w Lubiniu jest obecnie, obok Tyńca i Biskupowa koło Nysy, jednym z trzech klasztorów benedyktyńskich w Polsce. Mnisi prowadzą w Lubiniu parafię św. Leonarda, a także znaną w kraju Szkółkę Roślin Ozdobnych.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.