Benedyktyńskie „piwo z trzęsienia ziemi”
06 czerwca 2017 | 14:17 | Nursja / pb (KAI/umbriadomani.it) / bd Ⓒ Ⓟ
Fot. pixabay.com
Limitowana edycja benedyktyńskiego piwa, które fermentowało w kadziach podczas ubiegłorocznego trzęsienia ziemi w Nursji liczy tylko pięć tysięcy butelek. Mnisi nazwali piwo „I love Nursia” (Kocham Nursję).
Można je nabyć wyłącznie w soboty rano w San Benedetto in Monte, pobliskiej miejscowości, do której po trzęsieniu ziemi przenieśli się mnisi ze zburzonego klasztoru w Nursji. Na tamtejszym wzgórzu powstaje ich nowy klasztor (przyszłe opactwo), z którego rozciąga się widok na Nursję.
Czytaj także: Benedyktyni nie opuszczą Nursji
Mnisi podkreślają, że piwo znajdowało się w kadzi fermentacyjnej przez całe sześć miesięcy, w czasie których dochodziło do wstrząsów, które nadały mu „specyficznego smaku”. Jednocześnie dają wyraz swej nadziei, że nie będą musieli kosztować takiego piwa w przyszłości.
Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.