Drukuj Powrót do artykułu

Benedyktyńskie „piwo z trzęsienia ziemi”

06 czerwca 2017 | 14:17 | Nursja / pb (KAI/umbriadomani.it) / bd Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. pixabay.com

Limitowana edycja benedyktyńskiego piwa, które fermentowało w kadziach podczas ubiegłorocznego trzęsienia ziemi w Nursji liczy tylko pięć tysięcy butelek. Mnisi nazwali piwo „I love Nursia” (Kocham Nursję).

Można je nabyć wyłącznie w soboty rano w San Benedetto in Monte, pobliskiej miejscowości, do której po trzęsieniu ziemi przenieśli się mnisi ze zburzonego klasztoru w Nursji. Na tamtejszym wzgórzu powstaje ich nowy klasztor (przyszłe opactwo), z którego rozciąga się widok na Nursję.

Czytaj także: Benedyktyni nie opuszczą Nursji

Mnisi podkreślają, że piwo znajdowało się w kadzi fermentacyjnej przez całe sześć miesięcy, w czasie których dochodziło do wstrząsów, które nadały mu „specyficznego smaku”. Jednocześnie dają wyraz swej nadziei, że nie będą musieli kosztować takiego piwa w przyszłości.

Wersja do druku

Przeczytaj także

06 czerwca 2017 12:06

Nuncjusz apostolski w Pustelni Brata Alberta

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.