Drukuj Powrót do artykułu

Caritas otworzyła restaurację na dworcu PKP w Przemyślu

03 marca 2019 | 18:20 | pab / pw | Przemyśl Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. Pixabay.com

Na Dworcu Głównym PKP w Przemyślu została otwarta nowa restauracja o nazwie Perła Przemyśla. Prowadzi ją Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Jest to komercyjna działalność, ale dochód z niej wspomoże jadłodajnię dla ubogich, prowadzoną przez tę instytucję.

Oficjalne otwarcie odbyło się w niedzielę, 3 marca, popołudniu. Obiekt poświęcił metropolita przemyski abp Adam Szal. Na wydarzeniu obecni byli także przedstawiciele władz samorządowych i innych instytucji.

– Wszystkie placówki, które prowadzimy, mają charakter charytatywno-społeczny, natomiast w tej restauracji będziemy prowadzić typową działalność gospodarczą, a otrzymane środki chcemy przeznaczyć na jadłodajnię, w której codziennie żywimy ponad 440 osób. Chcemy dożywiać dzieci i młodzież w świetlicach oraz seniorów w naszych domach pomocy – powiedział ks. Artur Janiec, dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej.

Drugim zamiarem jest aktywizacja bezrobotnych. Część załogi to osoby, które wcześniej uczestniczyły w warsztatach Centrum Integracji Społecznej prowadzonych przez Caritas. W restauracji zostały one zatrudnione na umowę o pracę.

Serwowane posiłki mają być przygotowywane z produktów ekologicznych od lokalnych producentów. Specjałem zakładu jest danie o takiej samej nazwie, jak restauracja: Perła Przemyśla. To pochodzący z Japonii tuńczyk (yellowfin), zaserwowany w stylu tatara w asyście przegrzebki sprowadzonej z Nowej Zelandii.

Co istotne, w Perle Przemyśla nie będzie podawany alkohol. – Chcemy pokazać, że można prowadzić działalność gospodarczą, nie podając alkoholu. Mam nadzieję, że nam się uda – mówi ks. Janiec.

Caritas Archidiecezji Przemyskiej prowadzi szereg działań charytatywnych na różnych płaszczyznach. Są to przychodnie, hospicja, centrum rehabilitacji, domy pomocy społecznej, czy pośrednictwo pracy. Prowadzi też 3 jadłodajnie dla potrzebujących, w których w ubiegłym roku wydano 113 tysięcy posiłków. Tysiąc osób skorzystało z magazynu z odzieżą, a 1400 z łaźni.

Wersja do druku

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.