Oświadczenie Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich przeciwko zwolnieniu P. Lisickiego z „URze”

Rok: 2012
Autor: Inny

Oświadczenie Zarządu Głównego Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich

29 listopada 2012 r.

Protestujemy przeciw zwolnieniu redaktora naczelnego tygodnika „Uważam Rze” Pawła Lisickiego. Stworzony przez niego tytuł, oparty na grupie poczytnych i niezależnych autorów, na bardzo trudnym rynku odniósł bezprecedensowy sukces. W tym kontekście nie do obrony jest podjęcie przez Grzegorza Hajdarowicza decyzji, która w konsekwencji doprowadziła do zaprzestania współpracy z „Uważam Rze” praktycznie wszystkich dziennikarzy i publicystów decydujących o powodzeniu pisma. Oznacza ona bowiem de facto likwidację tytułu, który odgrywał ważną rolę na medialnym rynku pluralizując spektrum poglądów.

Publicznie pytamy, dlaczego wydawca, który wielokrotnie deklarował, że zainteresowany jest jedynie dobrym wynikiem ekonomicznym, zdecydował się na ruch, którego nie sposób racjonalnie i ekonomicznie uzasadnić? W związku z negatywnymi konsekwencjami, jakie dla pluralizmu opinii będą miały decyzje podjęte w ostatnich tygodniach przez właściciela „Rzeczpospolitej” i „Uważam Rze”, domagamy się od ministra Skarbu Państwa upublicznienia wszystkich szczegółów transakcji sprzedaży Grzegorzowi Hajdarowiczowi udziałów w spółce wydającej oba tytuły.

Za Zarząd Główny SDP:

Krzysztof Skowroński, Prezes SDP