Drukuj Powrót do artykułu

Ekologiczny słoik św. Franciszka

19 lutego 2020 | 15:34 | km / hsz | Sławoborze Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. Petrisor Ionel / Unsplash

W Sławoborzu i Powalicach koło Świdwina realizowany jest ekologiczny projekt Caritas „Słoik św. Franciszka”. W wiejskich świetlicach powstały pracownie, w których raz w tygodniu odbywają się warsztaty gotowania.

Proekologiczne projekty realizowane przez Caritas Polska i finansowane przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej inspirowane są encykliką papieża Franciszka. Jak wyjaśnia Malwina Giełdon, koordynator Caritas w diecezji koszalińsko-kołobrzeskiej, projekt „Słoik św. Franciszka” ma nie tylko edukować dzieci i dorosłych, jak nie marnować jedzenia, ale też rozwijać umiejętności kulinarne, z ukierunkowaniem na zaoszczędzenie zasobów, zmniejszenie zużycia plastiku, świadome gospodarowanie pieniędzmi i posiadanymi już produktami.

Warsztaty w parafii w Sławoborzu, do której należy też filia w Powalicach, zainicjowała Ewa Horanin, opiekunka Szkolnego Koła Caritas w sławoborskiej podstawówce. Szybko znaleźli się dorośli, którzy chcą pomagać dzieciom w gotowaniu i ci, którzy przynoszą produkty spożywcze. Dzieci chętnych do pichcenia zgłosiło się tyle, że trzeba było robić zapisy, bo nie wszystkie zmieściłyby się w zamienionych na kuchnie świetlicach.

Gotowe dania – często składające z się z zupy, drugiego dania lub sałatki i deseru – trafiają do najuboższych w okolicy. W Sławoborzu posiłki w słoikach trafiają do 40 rodzin, w Powalicach do 20.

W ferie prawie codziennie, a w pozostałym czasie raz w tygodniu, na świetlicowych stołach rośnie góra produktów. – Pomysły, co z tego wszystkiego przyrządzić, rodzą się na bieżąco. Na dzień Babci i Dziadka piekliśmy ciasteczka według przepisu pani Kazi Jusińskiej – mówi Ewa Horanin. – Zanieśliśmy wszystkim seniorom 78 takich prezencików, co ważne, zapakowanych ekologicznie, w szary papier przewiązany sznurkiem, a nie w celofan. Opakowania też są ważne. To dlatego pakujemy żywność w słoiki. Zbieramy je po wsi, myjemy, używamy ponownie.

– Nie chodzi tylko o gotowanie – zaznacza Mariola Ręcławowicz, prezes parafialnej Caritas w Sławoborzu. – Uczymy dzieci, że jeśli ludzie zbiorą się razem, są w stanie zrobić więcej niż w pojedynkę. Wiadomo, że jednej marchewki niewiele da się zrobić, ale jeśli kilka osób je przyniesie, to już jest podstawa do menu. Mówimy dzieciom, że z chleba, który sczerstwiał, można zrobić grzanki, a z naleśników, których się za dużo nasmażyło i już się znudziły – krokiety ze szpinakiem.

Projekt ma potrwać do marca, ale organizatorzy zapalili się do niego i mówią, że o ile dzieci będą nadal chętne do udziału w nim, to będzie on realizowany dalej.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.