Drukuj Powrót do artykułu

Ekspert z firmy BHPEX: RODO nie takie straszne jak je malują

17 września 2020 | 15:20 | BHPEX Ⓒ Ⓟ

Sample Materiały prasowe partnera

RODO to unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych, które weszło w życie 24 maja 2016 roku, a stosowane jest od 25 maja 2018 roku. Od tego momentu każdy, również instytucje kościelne, muszą dostosować się do nowych przepisów i zasad dotyczących danych obywateli. Warto więc dowiedzieć się więcej na temat usług w tym zakresie.

Jak uporać się z ustawą RODO?

Z chwilą, kiedy RODO, czyli ustawa o ochronie danych osobowych weszła w życie, wiele firm obawiało się tego, że nie poradzą sobie z jej wymogami. Rozporządzenie to ma na celu ujednolicenie i zwiększenie ochrony danych osobowych obywateli w Unii Europejskiej. Wprowadza między innymi możliwość wystąpienia do administratora naszych danych o ich usunięcie (prawo do bycia zapomnianym). Administrator będzie miał obowiązek zrobić to niezwłocznie. Za złamanie przepisów kara może być naprawdę spora – do 20 milionów euro! Od tej pory nie jest możliwe udostępnienie na przykład listy studentów przyjętych do uczelni czy wyczytanie nazwiska w przychodni lekarskiej. Problemy mogą mieć również kościoły – od momentu wejścia RODO w życie muszą dostosować się do nowych zasad. Dużo kontrowersji budzi prawo do bycia zapomnianym w przypadku apostazji, czyli wystąpienia z kościoła katolickiego. Od tego momentu parafia nie może już wykorzystywać danych bez zgody biskupa lub wyższych przełożonych. Konieczne jest również wyeliminowanie takich zwyczajów jak na przykład odczytywanie listy ofiarodawców podczas mszy czy też udostępnianie krewnym biologicznym adoptowanego dziecka informacji o dziecku i rodzinie adopcyjnej bez zgody rodziców adopcyjnych. Firmy również powinny pamiętać o zachowaniu tych regulacji prawnych. Unijne rozporządzenia nie podało jednak konkretnych wytycznych na to, w jaki sposób należy zabezpieczać dane osobowe. Każdy przedsiębiorca będzie musiał więc indywidualnie dostosować procedury do swojego biznesu, zwracając jednak uwagę na ideę RODO. W przypadku naruszenia danych na stronie internetowej, administrator powinien zgłosić to Prezesowi Urzędu Ochrony Danych Osobowych w ciągu 72 godzin po stwierdzeniu naruszenia, a także poinformować o tym poszkodowaną osobę.

Możemy Ci z w tym pomóc!

Obowiązki RODO obejmują wszystkich. W przypadku kiedy nie wiemy jak się z nim uporać, warto zaufać ekspertom. Cenioną na rynku firmą jest BHPEX, która zajmuje się usługami w zakresie ochrony danych osobowych. Oferuje ona usługi RODO, pisze dokumentację ochrony danych osobowych oraz prowadzi szkolenia, wdrożenia oraz Audyty. Jak mówi ekspert z BHPEX:

– Jesteśmy spółką, która zajmuje się outsourcingiem usług dla biznesu w województwie lubuskim. Posiadamy ponad 13-letnie doświadczenie i zależy nam na spełnieniu wymagań prawa przez podmioty gospodarcze, a także jednostki sektora publicznego. Nasz dział RODO zajmuje się ochroną danych osobowych i pomaga uporać się wielu przedsiębiorstwom z zawiłymi procedurami.

Zapytany o tym, w czym możliwa jest pomoc związana z RODO, wymienia kompleksowy zakres usług:

– Jesteśmy świadomi, iż ta ustawa zaskoczyła wiele branż. RODO nie jest tak straszne, jak go malują! Zależy nam, aby obsługiwane przez nas firmy były dokładnie przeszkolone i świadome swoich praw, jak i obowiązków w tym zakresie. Jesteśmy wspierani przez radców prawnych oraz informatyków z działu IT. Realizujemy między innymi ocenę ryzyka w zakresie ochrony danych, szkolenia z ochrony danych i bezpieczeństwa cybernetycznego, dokumentację, procedury postępowania RODO, stałą obsługę w wykonywaniu zadań Inspektora Ochrony Danych, jak i prowadzenie ewentualnego postępowania wyjaśniającego w przypadku naruszenia ochrony danych osobowych. Usługi są realizowane przez inspektorów ochrony danych osobowych. W swojej ofercie posiadamy również produkt “Polityka bezpieczeństwa ochrony danych osobowych“, który oferuje przedstawienie wszystkich elementów niezbędnych do prawidłowego wdrożenia systemu, który spełnia wytyczne RODO.

Problemy z RODO i ich rozwiązanie

Zapytaliśmy również przedstawiciela BHPEX o sprawę Inspektora Ochrony Danych Osobowych (IOD), który jest od 25 maja 2018 roku nowym obowiązkiem każdego przedsiębiorcy, organu lub podmiotu publicznego.

– Od kiedy dowiedzieliśmy się o tym przepisie, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie nowej usługi, czyli outsourcing IOD. Pełnimy rolę zewnętrznego Inspektora Ochrony danych osobowych, który odpowiada za konfigurację bezpieczeństwa komputerów, serwerów i sieci informatycznych firmy, przeszkolenie personelu, prowadzenie okresowych audytów bezpieczeństwa danych osobowych, wydawanie upoważnień dostępu do danych osobowych, a także bierzemy udział podczas kontroli przestrzegania przepisów RODO.

Powierzenie swojej firmy specjalistom z zakresu RODO to ważny krok w celu zadbania o własne zabezpieczenie i bezpieczeństwo danych. Oddając sprawy w ręce specjalistów możemy być pewni, że nie zaskoczą nas żadne kontrole i będziemy świadomi odpowiedniego zabezpieczenia danych osobowych. A motto BHPEX jest w końcu “Wyższy Standard Bezpieczeństwa”!

Artykuł opublikowany w ramach współpracy KAI z firmą BHPEX.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.