Hiszpania: piwo obniża cholesterol i opóźnia starzenie
13 czerwca 2007 | 08:25 | RV Ⓒ Ⓟ
Spożywanie chmielu, jednego ze składników piwa, obniża poziom cholesterolu, opóźnia proces starzenia się oraz pozytywnie wpływa na metabolizm. Do takiego wniosku doszła grupa hiszpańskich lekarzy, którzy przeprowadzili badania na grupie 50 sióstr klauzurowych – poinformowało Radio Watykańskie.
W badaniach udział wzięły trzy żeńskie klasztory cysterskie w prowincji León: San Miguel de Duenas, Santa María del Carrizo i Santa María de la Real. Chodziło o zdyscyplinowaną grupę społeczną, w podeszłym wieku, o kontrolowanej diecie – wyjaśniają lekarze.
Umiarkowane spożywanie piwa bezalkoholowego przez zdrowych ludzi dorosłych może przyczynić się do ograniczenia patologii związanych z procesem starzenia się – powiedziała Victoria Valls z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Walencji. Podobny wpływ mają inne rodzaje piwa chmielowego. Należy też stosować właściwą dietę.
Co o badaniach sądzą same siostry, które niespodziewanie znalazły się na pierwszych stronach gazet? „Zrobiłyśmy to dla dobra ludzkości” – odpowiadają skromnie.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.