Drukuj Powrót do artykułu

Hiszpania: piwo obniża cholesterol i opóźnia starzenie

13 czerwca 2007 | 08:25 | RV Ⓒ Ⓟ

Spożywanie chmielu, jednego ze składników piwa, obniża poziom cholesterolu, opóźnia proces starzenia się oraz pozytywnie wpływa na metabolizm. Do takiego wniosku doszła grupa hiszpańskich lekarzy, którzy przeprowadzili badania na grupie 50 sióstr klauzurowych – poinformowało Radio Watykańskie.

W badaniach udział wzięły trzy żeńskie klasztory cysterskie w prowincji León: San Miguel de Duenas, Santa María del Carrizo i Santa María de la Real. Chodziło o zdyscyplinowaną grupę społeczną, w podeszłym wieku, o kontrolowanej diecie – wyjaśniają lekarze.
Umiarkowane spożywanie piwa bezalkoholowego przez zdrowych ludzi dorosłych może przyczynić się do ograniczenia patologii związanych z procesem starzenia się – powiedziała Victoria Valls z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Walencji. Podobny wpływ mają inne rodzaje piwa chmielowego. Należy też stosować właściwą dietę.
Co o badaniach sądzą same siostry, które niespodziewanie znalazły się na pierwszych stronach gazet? “Zrobiłyśmy to dla dobra ludzkości” – odpowiadają skromnie.

Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.