Marnujemy 1/3 żywności
15 maja 2011 | 11:05 | GP, Rz, ter/hel / ms Ⓒ Ⓟ
ONZ podaje, że nawet 1/3 produkowanego na świecie jedzenia, czyli 1,3 mld ton jest co roku tracona lub marnowana. Na świecie w tym czasie głoduje 1/6 ludzkości.
– W tej sytuacji nie powinniśmy zwiększać produkcji, by walczyć z głodem, ale znacznie lepiej wykorzystywać te zasoby, które posiadamy – podaje w specjalnym raporcie FAO, agenda Narodów Zjednoczonych do spraw wyżywienia. Największymi marnotrawcami są mieszkańcy USA, Kanady i Europy. – Wyrzucają do śmieci ogromne ilości w pełni dobrego jedzenia – informuje „Dziennik Gazeta Prawna”.
Według szacunków FAO www.fao.org na świecie głoduje 925 mln ludzi, czyli prawie 1/6 ludzkości. Ludzie cierpią z powodu głodu w 33 państwach świata. Liczba głodujących nie zmniejsza się, ale w różnym tempie wzrasta. W 2002 roku wynosiła 848 milionów, 4 lata później – 923 milionów, a obecnie 925. Ostatnimi laty udało się tempo wzrostu nieco wychamować.
Najwięcej głodujących jest w Afryce na południe od Sahary. Z powodu głodu cierpi tam co trzecia osoba – ogółem 236 milionów. Problem dotyczy też Indii i Chin. W 2006 roku ONZ podał, że co pięć sekund na świecie z głodu umiera jedno dziecko. Dziennie umiera ich ok. 20 tysięcy.
Liczbę głodujących ustala się za pomocą indeksu głodu, który na świecie obejmuje 88 państw. Sporządzany jest na podstawie trzech grup danych, w tym odsetka osób niedożywionych w ogólnej liczbie ludności, odsetka dzieci z niedowagą oraz śmiertelności dzieci poniżej piątego roku życia.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.