„Niedziela” karmi pielgrzymów
14 lipca 2010 | 17:48 | ks. mf / PR Ⓒ Ⓟ
„Głodnych nakarmić” – tym wezwaniem Jezusa przejęli się szefowie tygodnika „Niedziela”. Rozdają zupę pielgrzymom idącym na Jasną Górę. Dziś pątnicy z Przemyśla zjedli 400 porcji grochówki.
– Jest to wspaniała promocja dobra, ale również okazja do spotkania się pracowników „Niedzieli” z pielgrzymami. To także sposobność do bezpośredniej rozmowy z utrudzonymi pielgrzymami – mówi KAI bp Adam Szal, biskup pomocniczy archidiecezji przemyskiej pielgrzymujący na Jasną Górę.
Do obsługi kuchni potrzeba kilku osób. – Ludzie najbardziej chwalą sobie naszą grochówkę – zapewnia pani Ewa z redakcji „Niedzieli”.
Pomysł zorganizowania kuchni polowej dla pielgrzymów zrodził się już w 2007 roku na trasie podążającej na Jasną Górę pielgrzymki lubelskiej. W pobliżu Częstochowy z jej uczestnikami spotkał się wtedy redaktor naczelny „Niedzieli” ks. Ireneusz Skubiś. Dla pielgrzymujących przez wiele dni, często bez ciepłego posiłku, ufundował 400 porcji zupy.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.