Opoczno: piekarnia opracowała recepturę komunikantów niskoglutenowych
20 kwietnia 2009 | 15:03 | rm / ju. Ⓒ Ⓟ
Opoczyńska piekarnia – jako jedna z pierwszych na świecie, a jedyna w Polsce – opracowała własną recepturę wyrobu komunikantów niskoglutenowych.
Specjalną linię produkcyjną firmy zaakceptował abp Zygmunt Zimowski. Dotąd osoby chore, których organizm nie toleruje glutenu mogły przyjmować Komunię św. tylko pod postacią wina. W Polsce liczbę chorych na celiakię szacuje się na 380 tys. osób.
Michał Dąbrowski, współwłaściciel piekarni Christiana-Dąbrowscy w Opocznie wyjaśnia, że komunikanty dla osób chorych na celiakię są śnieżnobiałe i zostały przebadane w Centrum Zdrowia Dziecka. – Na oko różnią się od zwykłych barwą, ale nie szkodzą zdrowiu. Pierwsze komunikanty wyprodukowaliśmy pod koniec zeszłego roku, ale się kruszyły. Nie jest łatwo wyprodukować opłatek składający się z wody i ośmiotysięcznej części miligrama glutenu – tłumaczy Michał Dąbrowski.
Opoczyńska firma jest tzw. piekarnią zaprzysiężoną. Wypiek opłatków odbywa się pod kontrolą władz kościelnych, zgodnie z normami liturgicznymi. Prawo kanoniczne zabrania stosowania do wypieku komunikantów innej mąki niż pszenna. Chleb eucharystyczny musi przypominać ten, jakiego Chrystus użył podczas Ostatniej Wieczerzy. Tradycyjne komunikanty zawierają jednak tak dużą dawkę glutenu, że ich spożywanie przez chorych na celiakię jest niebezpieczne. Dopuszczalna dawka dobowa dla chorych to 10 miligramów glutenu, a jeden komunikant ma go aż 25 miligramów.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.