Prawosławni rozpoczynają mięsopust
02 lutego 2010 | 16:34 | tos / maz Ⓒ Ⓟ
Prawosławni w całej Polsce rozpoczęli tydzień mięsopustny, ostatni przed Wielkim Postem, w którym zgodnie z tradycją spożywać będą pokarmy z mięsa.
Przygotowania do Wielkiego Postu rozpoczęły się wyjątkowo wcześnie – z uwagi na wczesną datę Paschy, prawosławnej Wielkanocy, który przypadnie w tym roku 4 kwietnia (22 marca w kalendarzu juliańskim).
Przyszła niedziela zainauguruje świętowany hucznie tydzień Maslenicy. To siedem dni, podczas których próbowane będą placki, naleśniki, bliny i inne wypieki na bazie mąki, serów i mleka. Cerkiew w tych dniach zawiesza tradycyjny post w środę i piątek.
Wielki Post prawosławni rozpoczną w poniedziałek 15 lutego, a więc w dniu juliańskiego święta Ofiarowania Pańskiego. W ten poniedziałek, zwany czystym, prawosławni powstrzymują się od wszelkich pokarmów aż do wieczora, kiedy to rozpoczyna się czytanie wyjątkowego w swoim charakterze Kanonu św. Andrzeja z Krety. Utwór w poetycki sposób nawiązując do historii i postaci Starego oraz Nowego Testamentu, skłonić ma wiernego do pokuty. Do czwartku włącznie podczas nabożeństwa Wielkiego Powieczerza, utwór ten zabrzmi w każdej cerkwi.
Tegoroczny Wielki Post wypada niemal dokładnie w tym samym czasie u katolików i prawosławnych – 17 lutego obchodzony jest katolicki Popielec. Ostatni taki rok był w 2007.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.