Przedstawiciele religii krytykują stanowisko UE nt. urzędu ds. wolności religijnej

06 lipca 2020 | 17:30 | ts (KAI) / pz | Bruksela Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. Sara Kurfeß / Unsplash

Przedstawiciele religii krytykują decyzję Komisji Europejskiej, która nie zamierza obsadzić na nowo urzędu Specjalnego Wysłannika ds. Promocji Wolności Religii i Przekonań poza granicami Unii Europejskiej. Tymczasem w niektórych krajach ucisk wobec religii „osiągnął wymiar ludobójstwa wobec zagrożonych mniejszości i grup religijnych”, powiedział 5 lipca przewodniczący Komisji Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (COMECE), kard. Jean-Claude Hollerich w rozmowie z rozgłośnią „Deutsche Welle”. Tłumaczył, że właśnie dlatego Unia Europejska musi w dalszym, ciągu opowiadać się w obronie wolności religijnej, także poprzez swojego pełnomocnika.

Urząd ten, utworzony w 2016 r. przez ówczesnego przewodniczącego Komisji Europejskiej Jean-Claude Junckera, pełnił 60-letni Ján Figeľ ze Słowacji. Jego mandat był kilkakrotnie przedłużany, ale wygasł z chwilą rozpoczęcia urzędowania nowej Komisji Europejskiej pod koniec 2019 r. i nie został przedłużony.

W piśmie Komisji Europejskiej do członków Międzynarodowego Okrągłego Stołu na rzecz Wolności Religijnej (IRF) oficjalnie potwierdzono, że właściwa komisarz UE Jutta Urpilainen zdecydowała, iż nie będzie nominacji nowego specjalnego wysłannika UE ds. wolności religijnej.

Kard. Hollerich wyraził uznanie dla działań Figeľa. Podkreślił, że polityk przyczynił się do ochrony ludzi „cierpiących na skutek nietolerancji, dyskryminacji i prześladowań”.

Także przewodniczący Europejskiej Konferencji Rabinów, naczelny rabin Moskwy Pinchas Goldschmidt uważa, że ta decyzja unijna jest fałszywym sygnałem. Nasuwa się pytanie, czy Europa ma „problem z religią”, zwłaszcza wtedy, gdy kiedy tutaj rytuały i tradycje religijne są nie tylko kwestionowane, ale nawet obłożone zakazem. Przypomniał przy tym, że wolność religijna należy do „wartości europejskich”.

Przeciwko oficjalnej likwidacji urzędu specjalnego wysłannika ds. promocji wolności religii i przekonań poza granicami Unii Europejskiej protestowało też Centrum Dokumentacji Nietolerancji i Dyskryminacji Chrześcijan w Europie (OIDAC). Decyzja Komisji Europejskiej zapada „w czasie, gdy w wielu miejscach na świecie jest zagrożone prawo do wyznawania swojej religii, zmiana religii, czy w ogóle jej wyznawanie”, skrytykowała 17 czerwca dyrektor OIDAC w Wiedniu Elena Fantini.

Jeszcze w maju grupa ds. wolności religijnej i tolerancji, w skład której wchodzi kilku posłów unijnych, wezwała Komisję do jak najszybszego odnowienia mandatu specjalnego przedstawiciela UE ds. wolności religijnej. „Pomimo zachęcającego rozwoju sytuacji, nadal istnieje wiele wyzwań” w tej dziedzinie, uważają europosłowie.

Decyzję Komisji Europejskiej skrytykowała również chrześcijańska organizacja praw człowieka ADF. Ekspert tej organizacji Adina Portaru stwierdziła, że wszędzie na świecie ludzie z powodu swojej wiary są poniżani, więzieni, torturowani, a nawet zabijani. Podkreśliła też kluczową rolę specjalnego wysłannika UE w angażowaniu się na rzecz ludzi, którzy nie mogą swobodnie wyznawać swojej religii lub światopoglądów. „Trudno zrozumieć, dlaczego ta funkcja została zlikwidowana”, powiedziała Portaru i wyraziła nadzieję, że w związku z rosnącymi ograniczeniami wolności religijnej UE „innymi środkami nada priorytet temu prawu podstawowemu”.

Zaprotestowali też europosłowie Austrii oraz Niemiec. Austriacy zaapelowali do rządu swego kraju, aby wsparł ich starania o przywrócenie urzędu specjalnego wysłannika UE ds. wolności religijnej. Sprawą zajmie się parlament tego kraju na najbliższym posiedzeniu 8 lipca.

W Niemczech 135 posłów Bundestagu podpisało się 9 lipca pod ponadpartyjną inicjatywą na rzecz kontynuacji prac urzędu specjalnego wysłannika. Domagają się, aby rząd federalny oficjalnie poparł ich wniosek w czasie trwającej od 1 lipca prezydencji Niemiec w Radzie Unii Europejskiej. Pismo w tej sprawie do przewodniczącej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen zapowiedzieli też niemieccy europosłowie z Europejskiej Partii Ludowej.