Przepis na świąteczne „ciasto biblijne”
23 grudnia 2020 | 15:30 | ts (KAI | Bamberg Ⓒ Ⓟ
Fot. Anastasia Gubarieva / Unsplash
Święta Bożego Narodzenia to czas wielkich przeżyć religijnych, ale też rodzinnych spotkań przy wspólnym stole. Z myślą o tym, aby przygotowywanie świątecznych potraw zawierało również „coś dla ducha”, niemiecki tygodnik „Heinrichsblatt” katolickiej archidiecezji Bambergu zamieścił przepis na „ciasto biblijne”. Okazuje się, że składniki na taki „wypiek” można znaleźć na stronach Starego Testamentu.
Przepis jest następujący:
1,5 szklanki Pwt 32,14a
6 sztuk Jr 17,11
2 szklanki Sdz 14,18
4,5 szklanki 1 Krl 5,26
2 szklanki 1 Sm 30,12a
¾ szklanki 1 Kor 3,2
¾ szklanki Hi 10,10
2 szklanki Na 3,12
1 szklanka Lb 17,23b
szczypta Kpl 2,13
4 łyżeczki Wj 30,23
3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: postępuj według słów Salomona z Księgi Przysłów 23,14a. Piec ok. 60 min. w temp. 160-180 stopni. Smacznego!
Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.