Radom: 17 ton darów podczas Wielkanocnej Zbiórki Żywności
09 kwietnia 2014 | 09:53 | rm Ⓒ Ⓟ
Ponad 17 ton produktów spożywczych w regionie radomskim, z czego niemal 6 ton w Radomiu – to wyniki Wielkanocnej Zbiórki Żywności.
W tegoroczną zbiórkę organizowaną w diecezji radomskiej przez Radomski Bank Żywności zaangażowało się ponad 1,2 tys. wolontariuszy. Byli to członkowie organizacji, uczniowie szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych, którzy koordynowali zbiórkę w sklepach.
– Dziękujemy za każdy dar miłości. Jesteśmy wdzięczni darczyńcom, jak również wolontariuszom, którzy poświęcili swój czas – mówił dyrektor banku Krzysztof Sokołowski.
Produkty zebrane podczas zbiórki trafią, za pośrednictwem Banku Żywności w Radomiu, do ok. 30 organizacji zajmujących się dożywianiem na terenie działalności banku. – Produkty zebrane podczas zbiórki trafią do najbiedniejszych dzieci, rodzin wielodzietnych, osób samotnie wychowujących dzieci, bezdomnych, chorych i bezrobotnych, a także do osób pracujących, których nie stać na zakup żywności – dodał Krzysztof Sokołowski.
Radomski Bank Żywności jest jedynym w Polsce związkiem stowarzyszeń, w skład którego wchodzi m.in. diecezjalna Caritas. Bank powstał z inicjatywy biskupa Jana Chrapka. Zbiórki organizuje od 2000 roku.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.