Drukuj Powrót do artykułu

Święty Jacek patronem Festiwalu Pierogów

17.08.2018 , md, Kraków Ⓒ ℗

Sample Fot. Jan GRACZYNSKI/East News

Statuetki św. Jacka z Pierogami od profesjonalnego jury i Kazimierza Wielkiego od publiczności to główne nagrody w odbywającym się na Małym Rynku w Krakowie 16. Festiwalu Pierogów. W programie imprezy – oprócz degustacji smakowitych potraw – znalazły się kiermasze, koncerty i konkursy.

Na Małym Rynku w Krakowie smakosze pierogów mogą ich skosztować na 15 stoiskach. W tym roku zmieniła się formuła konkursu towarzyszącego festiwalowi. Zamiast prezentacji unikatowego smaku, oceniane będą tradycyjne pierogi ruskie, a najlepsze z nich werdyktem jury nagrodzone zostaną statuetką św. Jacka. Wystawcy będą zabiegać również o statuetkę Kazimierza Wielkiego w kategorii przysmaku publiczności. Podczas festiwalu odbywają się warsztaty lepienia pierogów prowadzone przez mistrzów kuchni krakowskich restauracji oraz koncerty.

Ideą festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych i promocja walorów kuchni staropolskiej wśród przybywających do Krakowa turystów. Nieprzypadkowy jest termin festiwalu. To odniesienie do dawnego obyczaju, który w dniu święta Matki Boskiej Zielnej nakazywał kropienie ziół wodą święconą i lepienie pierogów. To także hołd oddany postaci świętego Jacka Odrowąża, kaznodziei i misjonarza, którego kult wykracza daleko poza granice Polski.

Jedna z najbardziej znanych legend o pierwszym polskim dominikaninie mówi o cudzie podniesienia zbóż zniszczonych gradobiciem, do którego nawiązuje istniejący do dziś zwyczaj święcenia kłosów 17 sierpnia, w dniu św. Jacka. Legenda mówi, że udał się on do podkrakowskiej wsi, by wygłosić tam kazanie, ale przybywszy na miejsce zastał całą wieś pogrążoną w rozpaczy, ponieważ gradobicie zniszczyło wszystkie plony. Widząc rozpacz mieszkańców wsi i grożący im głód, święty całą noc modlił się, a rano okazało się, że zboża są podniesione, a kłosy pełne.

Polskie pierogi już w XIII wieku, najpierw jako danie wsi polskiej, później szlacheckich dworów i mieszczańskich domów, a nawet książąt, stały się w końcu prawdziwym przysmakiem wszystkich stanów. W XVIII wieku zadomowiły się w Petersburgu na dworze carskim, potem w Paryżu na dworze cesarskim, by teraz, ponownie „odkryte”, stanowić fenomen polskiej kuchni.
Organizatorami Festiwalu Pierogów są Krakowskie Biuro Festiwalowe i Krakowska Kongregacja Kupiecka.

Wersja do druku
Portal eKAI prezentuje część tekstów publikowanych w płatnym serwisie agencyjnym Katolickiej Agencji Informacyjnej.
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych.