Drukuj Powrót do artykułu

Tokarnia: jutro Święto Chleba w Muzeum Wsi Kieleckiej

07 września 2019 | 15:29 | dziar | Tokarnia Ⓒ Ⓟ

Msza św. w zabytkowym kościółku skansenowskim, jedyne w roku uruchomienie zabytkowego wiatraku z Dębna, liczne pokazy obrzędowe i zwyczaje związane z życiem mieszkańców dawnej wsi kieleckiej – tak zapowiada się Święto Chleba w Parku Etnograficznym w Tokarni, które odbędzie w niedzielę 8 września.

Tylko raz w roku, właśnie z okazji Święta Chleba, Muzeum Wsi Kieleckiej uruchamia zabytkowy wiatrak z Dębna. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 11.00 uroczystą Mszą św. w kościele z Rogowa w oprawie Chóru Nowina oraz Zespołu Pieśni i Tańca Skokotliwi.

Po Mszy św. Skokotliwi w barwnym dożynkowym korowodzie, poprowadzą publiczność do dworu z Suchedniowa, tutaj odbędzie się prezentacja dawnego zwyczaju dożynkowego „Okrężne” – mówi KAI Beata Ryń, kierownik Działu Promocji i Marketingu Muzeum Wsi Kieleckiej.

Park Etnograficzny w Tokarni w gminie Chęciny jest prowadzony przez Muzeum Wsi Kieleckiej. Skansen jest rozlokowany na obszarze 65 ha, na którym znajduje się ok. 80 zabytkowych obiektów etnograficznych, z drewnianym kościołem z Rogowa w centrum. Przy okazji skansenowskich imprez , np. dożynek powiatowych, czy św. Huberta, jest tam sprawowana Msza św. i nabożeństwa, celebrowane przez duszpasterzy z Wolicy – Tokarni i kapelanów.

– To jest dobra, owocna współpraca – uważa ks. Jacek Dąbek, proboszcz w Wolicy- Tokarni, który zawsze celebruje nabożeństwa w kościółku z Rogowa. Odbywa się tam także terenowa Droga Krzyżowa w Wielkim Poście.

W ramach niedzielnego Święta Chleba muzeum zaprasza m.in. na pokaz obrzędowy „Wyzwoliny Kosiarza” w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki. – Po dniu ciężkiej pracy, w trakcie którego młody kosiarz zwany także frycem lub wilkiem, dowodził swoich umiejętności w posługiwaniu się kosą, był następnie przez pobratymców dekorowany w roślinne powrósło i wieniec oraz prowadzony w pochodzie składającym się z kosiarzy i muzykantów do domu gospodarza. Następnie przyszłego wyzwoleńca kładziono na bronie przykrytej płachtą i dawano mu frycówkę – tłumaczy Beata Ryń.

Pokazowi będzie towarzyszył poczęstunek dla publiczności, jakim niegdyś spożywali żniwiarze.
Atrakcyjnym widowiskiem jest uruchomienie zabytkowego wiatraku z Dębna. Do czynności przekręcenia ogromnej bryły wiatraka przy pomocy „baby”, tak, aby jego śmigi uruchomił wiatr, zostanie zaproszona publiczność.

Leszek Gawlik opowie o pracy młynarzy i wierzeniach, które związane były z młynami. Będzie można także przemielić zboże w żarnach oraz młócić kłosy cepem, odbędą się pokazy działania kieratu konnego oraz mechanicznego młócenia przy użyciu młockarni oraz silnika spalinowego. Zaplanowano wypiek i degustację podpłomyków. Wystąpią kapele ludowe.

Wersja do druku

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.