Drukuj Powrót do artykułu

Tokarnia: W Muzeum Wsi Kieleckiej obchodzono Święto Chleba

09 września 2019 | 14:31 | dziar | Tokarania Ⓒ Ⓟ

Licznie przybyli goście z Kielecczyzny i innych regionów poznawali tradycyjny proces wypieku chleba oraz miejsce chleba w religii oraz kulturze polskiej, podczas niedzielnego Święta Chleba, które odbywało się w zabytkowych przestrzeniach Parku Etnograficznego w Tokarni.

Na całodzienne wydarzenie złożyły się m.in.: Msza św. w zabytkowym kościółku skansenowskim, jedyne w roku uruchomienie zabytkowego wiatraku z Dębna, liczne pokazy obrzędowe i zwyczaje związane z życiem mieszkańców dawnej wsi kieleckiej.

Mszę św. w zabytkowym kościółku z Rogowa wzbogacił tradycyjnym śpiewem Chór Nowina oraz Zespół Pieśni i Tańca Skokotliwi. Po Mszy św. Skokotliwi w barwnym dożynkowym korowodzie, poprowadzili publiczność do dworu z Suchedniowa, gdzie miała miejsce prezentacja dawnego zwyczaju dożynkowego „Okrężne”.

Tylko raz w roku, właśnie z okazji Święta Chleba, Muzeum Wsi Kieleckiej uruchamia zabytkowy wiatrak z Dębna. Do czynności przekręcenia ogromnej bryły wiatraka przy pomocy „baby”, tak, aby jego śmigi uruchomił wiatr, zaproszono publiczność. Leszek Gawlik – etnograf, przypomniał pracę młynarzy i wierzenia, które związane były z młynami.

Park Etnograficzny w Tokarni w gminie Chęciny jest prowadzony przez Muzeum Wsi Kieleckiej. Skansen jest rozlokowany na obszarze 65 ha, na którym znajduje się ponad 80 zabytkowych obiektów etnograficznych, z drewnianym kościołem z Rogowa w centrum. Przy okazji skansenowskich imprez , np. dożynek powiatowych, czy św. Huberta, jest tam sprawowana Msza św. i nabożeństwa, celebrowane przez duszpasterzy z Wolicy – Tokarni i kapelanów.

– Szczególnie uroczystości dożynkowe, związane z dziękczynieniem za plony, sa tutaj zawsze celebrowane. To jest dobra, owocna współpraca – uważa ks. Jacek Dąbek, proboszcz w Wolicy- Tokarni, który zawsze odprawia nabożeństwa w kościółku z Rogowa. Odbywa się tam także terenowa Droga Krzyżowa w Wielkim Poście i uroczystości ku czci św. Franciszka.

W ramach niedzielnego Święta Chleba muzeum przygotowało także m.in. na pokaz obrzędowy „Wyzwoliny Kosiarza” w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki. Pokazowi towarzyszył poczęstunek dla publiczności, jakim niegdyś spożywali żniwiarze. Można było przemielić zboże w żarnach oraz młócić kłosy cepem, odbyły się pokazy działania kieratu konnego oraz mechanicznego młócenia przy użyciu młockarni oraz silnika spalinowego, wypiek i degustacja podpłomyków.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.