W Błoniu wyprodukowano prawie milion opłatków – Polacy dzielić się nimi będą na całym świecie
19 grudnia 2011 | 17:08 | eb Ⓒ Ⓟ
W Błoniu koło Tarnowa, gdzie działa zakład przetwórczo-handlowy, którego właścicielem jest seminarium tarnowskie, kończy się pieczenie opłatków. W tym roku powstało ich prawie milion. Zamówienia na nie przychodzą z całej Polski, z Francji, Niemiec, Anglii i Ukrainy, kupują je także misjonarze. Największa popularnością cieszą się białe opłatki, ale produkowane są również niebieskie, żółte, różowe, zielone i pomarańczowe.
"Opłatek powstaje z mąki i wody, ciasto trzeba dobrze wymieszać i trafia ono do specjalnego pieca. Samo pieczenie trwa od 1,5 do 2 minut. Później opłatki przenosi się do nawilżalni, wycina i pakuje” – mówi siostra Agata Toczek z zakładu przetwórczo-handlowego. – Kolorowe opłatki w Wigilię daje się zgodnie z tradycją zwierzętom. Wiele osób kupuje je także dla dzieci – dodaje siostra Agata Toczek.
Opłatki w Błoniu piecze się przez cały rok, ale najwięcej pracy jest od września do grudnia. Latem kupują je tarnowscy misjonarze, którzy są w kraju na urlopach.
Opłatki są zamawiane przez proboszczów diecezji tarnowskiej. Zamówienia przychodzą też z całej Polski, a także z Francji, Niemiec, Anglii i Ukrainy.
Uzyskane w ten sposób pieniądze przeznaczone są na utrzymanie tarnowskiego seminarium, gdzie kształci się ok. 200 kandydatów do kapłaństwa.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.