W piątek rozpoczyna się Wielkanocna Zbiórka Żywności
16 marca 2010 | 09:45 | rm / maz Ⓒ Ⓟ
W najbliższy piątek 19 marca rozpoczyna się Wielkanocna Zbiórka Żywności. W akcję zaangażowanych będzie ok. 15 tys. wolontariuszy, którzy będą odbierać żywność w ponad 1200 sklepach na terenie całej Polski.
Dyrektor Radomskiego Banku Żywności Danuta Zbyszyńska informuje, że najbardziej preferowane są artykuły z długim terminem przydatności do spożycia, między innymi konserwy (przetwory mięsne, rybne, owocowo-warzywne), cukier, olej, słodycze, herbata, ryż, makaron, mąka, a także inne produkty potrzebne do przygotowania tradycyjnego stołu świątecznego.
Zebrana żywność trafi do podopiecznych organizacji udzielających pomocy żywnościowej w formie paczek prowadzących dożywianie, współpracujących Z Bankiem Żywności w Radomiu i miejscowościach, które przystąpiły do zbiórki. – Zbiórka ma na celu zachęcenie jak największej liczby klientów sklepów do kupienia produktów spożywczych i podzielenia się z najuboższymi przed zbliżającymi się świętami – przypomniała Danuta Zbyszyńska. W ubiegłorocznej Wielkanocnej Zbiórce Żywności Bank Żywności w Radomiu zebrał ponad 10 ton artykułów spożywczych.
Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 27 Banków Żywności. Dodatkowo współpracuje z pięcioma Bankami Żywności, które kandydują do wejścia w członkostwo Federacji. Banki Żywności udzielają pomocy ponad 3051 organizacjom i instytucjom społecznym, wspierając stałą pomocą około 1,4 mln osób. W 2008 roku Banki Żywności rozdały łącznie ponad 45 tys. ton artykułów spożywczych.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.