W przyszłym roku stanowisko polskich luteran nt. gender

20 listopada 2014 | 08:48 | lk / br Ⓒ Ⓟ

Jesienią przyszłego roku polscy luteranie mają przyjąć swoje stanowisko dotyczące kwestii związanych z ideologią gender. Poinformował o tym KAI bp Jerzy Samiec, zwierzchnik Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP.

Podstawą programową stanowiska mają być dokumenty ogłoszone w poprzednich latach przez Światową Federację Luterańską. Ewangelicy dyskutują o nich podczas konferencji pt. „Jako mężczyznę i kobietę stworzył ich” w Centrum Luterańskim w Warszawie.

W rozmowie z KAI zwierzchnik Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP bp Jerzy Samiec powiedział, że Kościół Ewangelicko-Augsburski nie wypracował jeszcze stanowiska na temat zagadnień związanych z gender, które są przedmiotem debaty publicznej w naszym kraju. Światowa Federacja Luterańska wydała trzy dokumenty poświęcone: walce przeciwko przemocy seksualnej i wobec kobiet (2004), zależności między władzą a płcią (2009) oraz kwestii gender (2013).

Dokumenty te polscy luteranie chcą najpierw opublikować i przedyskutować. Następnie swoje stanowisko w kwestii gender wyrazi Synod Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP. Stanie się to najprawdopodobniej podczas jesiennej sesji tego gremium, stanowiącego najwyższą władzę ustawodawczą luteran w Polsce.

„Światowa Federacja Luterańska, do której należy także Kościół luterański w Polsce, przygotowuje dokumenty i udostępnia je jako materiał roboczy do przedyskutowania i ewentualnego zastosowania w kontekście danego Kościoła. Te konteksty są bardzo różne. Nie ma czegoś takiego, że jakieś wypracowane standardy są narzucane Kościołom krajowym” – wyjaśnił KAI bp Samiec.

„Najpierw musimy dokonać percepcji tych dokumentów i przeprowadzić debatę wewnątrz Kościoła. Mamy już wypracowane stanowisko w sprawie in vitro, aborcji i innych kwestii społecznych” – poinformował bp Samiec, dodając, że stanowisko w sprawie gender ma zostać przygotowane w podobny sposób.

Z kolei otwierając konferencję podkreślił: „Jestem przekonany, że nie będziemy w stanie sprawić, że świat będzie sprawiedliwy – zawsze będzie niesprawiedliwość – ale w swoim środowisku możemy wpłynąć na to, by przestrzenie niesprawiedliwości i nierównego traktowania maksymalnie ograniczyć, a może nawet zlikwidować; by usuwać wszelkiego rodzaju przemoc wobec drugiej osoby, jakkolwiek ta przemoc byłaby nazywana”.

O działaniach Światowej Federacji Luterańskiej w zakresie „polityki sprawiedliwości płci” opowiedziała diakonisa dr Kaisamari Hintikka z sekretariatu generalnego ŚFL. Jak poinformowała, kwestie praw kobiet, czy równości płci są obecne w działaniach Federacji od chwili jej założenia w 1948 r. – Teraz osiągamy punkt, w którym nie mówimy już tylko o równości, ale o sprawiedliwości płci. Bo równość nie wystarcza, nie jest możliwa w świecie niesprawiedliwym – stwierdziła dr Hintikka.

„Sprawiedliwość płci nie oznacza tylko sprawiedliwości dla kobiet, odnosi się do obu płci” – podkreśliła, odpowiadając jednocześnie, dlaczego taka polityka jest w obrębie Kościołów luterańskich potrzebna. – Dlatego, że mimo dziesięcioleci pracy, które miały doprowadzić do sprawiedliwości, ciągle widzimy statystyki i liczby wskazujące na potrzebę obecności kobiet w życiu naszych Kościołów – dodała diakonisa luterańskiego Kościoła Finlandii.

Co to oznacza dla wspólnot zrzeszonych w Światowej Federacji Luterańskiej? – Jesteśmy zdecydowani na politykę sprawiedliwości płci w naszej strukturze organizacyjnej, w procesach podejmowania decyzji, w szanowaniu i słuchaniu siebie nawzajem – powiedziała dr Hintikka. Tych globalnych rozwiązań – zaznaczyła – nie można jednak narzucać Kościołom, które funkcjonują w różnych kontekstach krajowych.

W październiku br. bp Jerzy Samiec poinformował, że podczas przyszłorocznej sesji Synodu Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP zgłosi wniosek o zmianę Zasadniczego Prawa Wewnętrznego tak, aby umożliwiało ono ordynację prezbiterską kobiet. Wniosek ma być uzależniony od tego, czy uda się zebrać materiały o zaletach i wadach ordynacji kobiet w oparciu o doświadczenia zagranicznych Kościołów. W luterańskich parafiach zostanie także przeprowadzona ankieta m.in. na temat gotowości przyjęcia przez nie żeńskich wikariuszy i proboszczów.

Kościół Ewangelicko-Augsburski w RP należy do rodziny kościołów luterańskich i liczy 70 tys. wiernych. Służy w nim 162 duchownych w 133 parafiach. Dzieli się na 6 diecezji, z których najliczniejszą jest Diecezja Cieszyńska – ok. 36 tys. wiernych.