Drukuj Powrót do artykułu

Warszawa: s. Anastazja poleca swój film DVD z przepisami na ciasta

10 grudnia 2007 | 16:30 | im//mam Ⓒ Ⓟ

„Wesoły góral”, „Pierzynka” i „Sekret mniszki” to ciasta, których tajemnicę pieczenia s. Anastazja zdradza przed kamerą, na płycie DVD, która ukazała się nakładem wydawnictwa WAM.

Prezentację „Kulinarnej szkoły” w siedzibie Sekretariatu Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie przygotowała Katolicka Agencja Informacyjna, Wydawnictwo WAM i TIM Film Studio.

Podczas spotkania dziennikarzy z s. Anastazją, zakonnica ze zgromadzenia Córek Bożej Miłości opowiadała jak zaczęła się jej przygoda kulinarna. Gdy przyszła do zgromadzenia, sama poprosiła o pracę w kuchni. Od lat gotuje dla ojców jezuitów w Krakowie, a jej specjałów kosztowali m.in. Jerzy Buzek, kard. Franciszek Macharski i Władysław Bartoszewski.

Potrawy przygotowywane przez s Anastazję tak bardzo zasmakowały jezuitom, ze zaproponowali jej wydanie swoich przepisów w książce, którą wydali nakładem swojego wydawnictwa WAM. – Myślałam, że wyjdzie z tego zaledwie broszurka, nie spodziewałam się, że ukaże się kilka książek – wyznaje skromnie s. Anastazja.

Sekrety kuchni poznawała jeszcze od swoich rodziców, potem od starszych zakonnic w zgromadzeniu, ale wiele potraw wymyśliła sama a jeden przepis jej się… przyśnił. – Zrobiłam to ciasto we śnie, wstałam rano, spisałam przepis, potem przygotowałam w kuchni i wyszło dobre – wspomina siostra. Nazwała je „Sekretem mniszki”. Nazwy ciast powstawały też dzięki pomysłom degustatorów, np. to, które przygotowała na jeden z jubileuszy, ojcowie jezuici nazwali ciastem „jubileuszowym”. Inne ciasto – z powodu mocnego nasączenia alkoholem – ochrzczono „wesołym góralem”.

Sama siostra najbardziej lubi „tradycyjne” potrawy: żurek, czy kapustę. W jej kuchni nie znajdzie się potraw z owocami morza, ale słynna zakonna kucharka może poszczycić się znajomością kilkudziesięciu przepisów na sernik.

W „Kulinarnej szkole” s. Anastazja przed kamerą pokazuje jak przygotować kilka różnych ciast, a także radzi jak upiec doskonały biszkopt, zrobić pyszny krem czy domową polewę. Przedstawiciele Wydawnictwa WAM zapowiadają, że jeśli płyta DVD z przepisami na ciasta znajdzie uznanie klientów, może powstać płyta DVD z przepisami na dania obiadowe.
Do tej pory cztery książki z przepisami kulinarnymi s. Anastazji sprzedały się w łącznym nakładzie 900 tys. egzemplarzy.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.