Warsztaty dla podopiecznych Caritas diecezji zielonogórsko-gorzowskiej w Lubsku i Niegosławicach
19 lutego 2019 | 19:31 | kk | Gorzów Wielkopolski Ⓒ Ⓟ
Caritas Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej realizuje Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej FEAD 2018-2019. Dzięki temu potrzebujący otrzymują nie tylko artykuły spożywcze, ale także biorą udział w różnorakich warsztatach m.in. kulinarnych, edukacji ekonomicznej czy warsztatach dietetycznego i zdrowego żywienia.
Program obejmuje dystrybucję artykułów spożywczych oraz działania towarzyszące czerwca 2019 roku. – W diecezji zielonogórsko-gorzowskiej Programem FEAD objętych jest ponad 13 tys. osób – wyjaśnia Anna Marcia Fedurek, rzecznik prasowy diecezjalnej Caritas.
Osoby potrzebujące otrzymują nie tylko pomoc żywnościową, ale też mają specjalne szkolenia m.in. warsztaty kulinarne, warsztaty edukacji ekonomicznej, warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia i warsztaty o niemarnowaniu żywności.
Niedawno warsztaty odbyły się w Niegosławicach i Lubsku. – Mówiliśmy o zdrowym żywieniu w gospodarstwie domowym m.in. o wartościach odżywczych poszczególnych produktów oraz o roli wody w dobrym funkcjonowaniu naszego organizmu – wyjaśnia rzecznik.
– Poza tym podczas zajęć kulinarnych zaprezentowaliśmy do jakich potraw można wykorzystać produkty przekazane naszym podopiecznym w ramach programu – dodaje.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.