Drukuj Powrót do artykułu

Wyznawcy islamu świętują Ramadan Bajram

23 października 2006 | 11:20 | gk//mam Ⓒ Ⓟ

Wyznawcy islamu w Polsce rozpoczynają dziś obchody trzydniowego święta zakończenia postu – Ramadan Bajram, jednego z dwóch najważniejszych świąt muzułmańskich.

Uroczystości rozpoczęły się porannymi modlitwami w meczecie w Gdańsku, Bohonikach i Kruszynianach oraz w domach modlitwy w całej Polsce.

Z okazji święta Ramadan Bajram, życzenia świąteczne wyznawcom islamu, złożył Mufti Rzeczypospolitej Polskiej Tomasz Miśkiewicz, przewodniczący Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego Związku Religijnego w RP.

Trzydniowe święto Ramadan Bajram (Ied Al-Fitr) kończy miesięczny okres postu, podczas którego wierni przestrzegali od wschodu do zachodu słońca, całkowitego zakazu jedzenia i picia. Post skończył się w niedzielę wieczorem (księżycowa doba zaczyna się po zachodzie słońca). Święto Ramadan Bajram ma charakter rodzinny. Po porannych modlitwach wierni odwiedzają się w domach. Jest to czas radości i wypoczynku. Zgodnie z tradycją w czasie świąt, rozdawana jest też jałmużna (sadoga).

“Jest to święto rodzinne. Rano idziemy na modlitwę, a później są rodzinne lub w gronie przyjaciół obiady. Często przyjeżdżają rodziny z dalszych stron. Ja też mam gości z Wrocławia i Warszawy – powiedziała KAI Halina Szachidewicz z białostockiej gminy muzułmańskiej. To są bardzo uroczyste obiady, ludzie biorą urlopy na ten czas, idą na modlitwę, a później się spotykają. Wieczorami młodzież czasem urządza jakieś bale czy spotkania”.

Na stołach w tych dniach pojawiają się tradycyjne tatarskie dania. Muzułmanie nie jedzą wieprzowiny. Na stołach króluje baranina, wołowina, ryby, drób i ciasta.

“Zasadniczo przygotowywane są potrawy charakterystyczne dla danej rodziny, dlatego że w Polsce muzułmanie, Tatarzy pochodzą z różnych regionów dawnej Polski: z terenów obecnej Białorusi, Wileńszczyzny, Ukrainy” – mówi Szachidewicz – Na stołach będą na pewno różnego rodzaju mięsa, pieczone. Znajdą się z pewnością kołduny, pierogi w cieście makaronowym czy drożdżowym, z mięsem lub serem, albo owocami”” – dodaje polska muzułmanka.

Ponadto podaje się bielusze, cebulniki i pierekaczewniki. Są też desery: do zwyczaju należy wzajemne częstowanie się słodyczami: halwą, dżajmą, a także owocami. “Młodzież to raczej teraz kupuje słodycze w sklepie. A owoce różne: wschodnie, południowe, kandyzowane” – dodaje Szachidewicz.

Po modlitwie składa się sobie życzenia z okazji świąt. “Życzymy sobie przede wszystkim zdrowia, miłości, przyjaźni, pokoju, spokoju w rodzinie, mieście, kraju, na świecie. Czasem bywają bardzo osobiste ale to zależy od wzajemnej zażyłości składających je sobie” – mówi pani Halina.

Poprzedzający Ramadan Bajram post, przypada zawsze na dziewiąty miesiąc muzułmańskiego kalendarza księżycowego, zwany ramadanem. Muzułmanie posługują się kalendarzem księżycowym, w którym rok jest krótszy o 11 dni, stąd terminy wszystkich świąt są ruchome.
Drugim najważniejszym w roku świętem jest Kurban Bajram – Święto Ofiarowania. Wypada ono mniej więcej trzy miesiące później. Zgodnie z tradycją, wtedy składane są Bogu ofiary ze zwierząt.

Liczba muzułmanów w Polsce jest szacowana na około 4500 osób i są to w dużej większości osoby pochodzenia tatarskiego. Najwięcej Tatarów polskich zamieszkuje w województwie podlaskim (w Białymstoku, Sokółce, Suchowoli i Dąbrowie Białostockiej).

Dość liczna zbiorowość muzułmańska jest w Gdańsku gdzie znajduje się meczet. Zabytkowe meczety znajdują się w Bohonikach i Kruszynianach, gdzie mieszkają już tylko pojedyncze rodziny tatarskie.

Domy modlitwy znajdują się także w Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Lublinie, Katowicach.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.