Wieczór hiszpański w sandomierskim seminarium
28 lutego 2025 | 12:35 | ks. gs | Sandomierz Ⓒ Ⓟ

W auli Wyższego Seminarium Duchownego w Sandomierzu odbył się wieczór hiszpański, który przyciągnął licznych uczestników, w tym biskupa sandomierskiego Krzysztofa Nitkiewicza, siostry zakonne oraz gości z miasta i diecezji. Gospodarzem spotkania była wspólnota seminaryjna na czele z rektorem ks. Michałem Powęską, a całość poprowadził ks. Tomasz Zych, prefekt seminarium.
Na początku spotkania klerycy pierwszego roku zaprezentowali pieśń „Czarna Madonna” w języku hiszpańskim, wprowadzając uczestników w klimat iberyjskiej kultury. Następnie ks. Tomasz Zych zabrał uczestników w podróż po Hiszpanii, dzieląc się m.in. swoimi wspomnieniami z czasów studiów na Uniwersytecie Nawarry w Pampelunie.
Ks. Tomasz z pasją opowiedział o codziennym życiu, zwyczajach, tradycjach oraz dziedzictwie kulturalnym Hiszpanii. Wspominał o siestach, które są nieodłącznym elementem hiszpańskiego dnia, oraz o tajemniczych nazarenos, uczestnikach procesji wielkanocnych ubranych w charakterystyczne stroje. Na przygotowanej przez siebie prezentacji przybliżył również najważniejsze zabytki oraz ciekawostki zarówno z większych miast, jak i mniejszych miejscowości Hiszpanii oraz wysp należących do tego kraju.
Jezuici o decyzji „krzycha jezuity” o małżeństwie: wciąż jest związany ślubami i nie może nauczać w imieniu Kościoła
Bp Krzysztof Nitkiewicz podziękował ks. Tomaszowi oraz wspólnocie seminaryjnej na czele z ks. rektorem za organizację wydarzenia, które przybliżyło kulturę Hiszpanii oraz stało się okazją do integracji i ubogacenia.
– Chociaż Sandomierz jest wspaniały, warto ubogacać się nowymi doświadczeniami. Tym bardziej, że Kościół katolicki ma charakter powszechny, tworzą go ludzie należący do różnych kultur i narodów, a Hiszpania, podobnie jak Polska i nasze miasto, została ukształtowana przez chrześcijaństwo – mówił bp Nitkiewicz.
Wieczór zakończył się interesującą dyskusją, podczas której uczestnicy mogli zadawać pytania dotyczące hiszpańskiej kultury i tradycji. Zwieńczeniem spotkania była degustacja tradycyjnych przysmaków hiszpańskich – tapasu, gazpacha, churrosów, oliwek, chorizo oraz jamónu, które pozwoliły poczuć atmosferę słonecznej Hiszpanii.
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.