Drukuj Powrót do artykułu

Wieczór hiszpański w sandomierskim seminarium

28 lutego 2025 | 12:35 | ks. gs | Sandomierz Ⓒ Ⓟ

Sample Fot. ks. Grzegorz Słodkowski/diecezjasandomierska.pl

W auli Wyższego Seminarium Duchownego w Sandomierzu odbył się wieczór hiszpański, który przyciągnął licznych uczestników, w tym biskupa sandomierskiego Krzysztofa Nitkiewicza, siostry zakonne oraz gości z miasta i diecezji. Gospodarzem spotkania była wspólnota seminaryjna na czele z rektorem ks. Michałem Powęską, a całość poprowadził ks. Tomasz Zych, prefekt seminarium.

Na początku spotkania klerycy pierwszego roku zaprezentowali pieśń „Czarna Madonna” w języku hiszpańskim, wprowadzając uczestników w klimat iberyjskiej kultury. Następnie ks. Tomasz Zych zabrał uczestników w podróż po Hiszpanii, dzieląc się m.in. swoimi wspomnieniami z czasów studiów na Uniwersytecie Nawarry w Pampelunie.

Ks. Tomasz z pasją opowiedział o codziennym życiu, zwyczajach, tradycjach oraz dziedzictwie kulturalnym Hiszpanii. Wspominał o siestach, które są nieodłącznym elementem hiszpańskiego dnia, oraz o tajemniczych nazarenos, uczestnikach procesji wielkanocnych ubranych w charakterystyczne stroje. Na przygotowanej przez siebie prezentacji przybliżył również najważniejsze zabytki oraz ciekawostki zarówno z większych miast, jak i mniejszych miejscowości Hiszpanii oraz wysp należących do tego kraju.

Bp Krzysztof Nitkiewicz podziękował ks. Tomaszowi oraz wspólnocie seminaryjnej na czele z ks. rektorem za organizację wydarzenia, które przybliżyło kulturę Hiszpanii oraz stało się okazją do integracji i ubogacenia.

– Chociaż Sandomierz jest wspaniały, warto ubogacać się nowymi doświadczeniami.  Tym bardziej, że Kościół katolicki ma charakter powszechny, tworzą go ludzie należący do różnych kultur i narodów, a Hiszpania, podobnie jak Polska i nasze miasto, została ukształtowana przez chrześcijaństwo – mówił bp Nitkiewicz.

Wieczór zakończył się interesującą dyskusją, podczas której uczestnicy mogli zadawać pytania dotyczące hiszpańskiej kultury i tradycji. Zwieńczeniem spotkania była degustacja tradycyjnych przysmaków hiszpańskich – tapasu, gazpacha, churrosów, oliwek, chorizo oraz jamónu, które pozwoliły poczuć atmosferę słonecznej Hiszpanii.

Drogi Czytelniku,
cieszymy się, że odwiedzasz nasz portal. Jesteśmy tu dla Ciebie!
Każdego dnia publikujemy najważniejsze informacje z życia Kościoła w Polsce i na świecie. Jednak bez Twojej pomocy sprostanie temu zadaniu będzie coraz trudniejsze.
Dlatego prosimy Cię o wsparcie portalu eKAI.pl za pośrednictwem serwisu Patronite.
Dzięki Tobie będziemy mogli realizować naszą misję. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Wersja do druku
Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Możesz określić warunki przechowywania cookies na Twoim urządzeniu za pomocą ustawień przeglądarki internetowej.
Administratorem danych osobowych użytkowników Serwisu jest Katolicka Agencja Informacyjna sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (KAI). Dane osobowe przetwarzamy m.in. w celu wykonania umowy pomiędzy KAI a użytkownikiem Serwisu, wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze, a także w celach kontaktowych i marketingowych. Masz prawo dostępu do treści swoich danych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, wniesienia sprzeciwu, a także prawo do przenoszenia danych. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.